Psoriaza ali bolje poznano ime luskavica je kronična vnetna bolezen z značilnimi kožnimi žarišči. Ta so pordela, različno oblikovana in prekrita s srebrno-sivimi luskami. Bolezen najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. V Sloveniji oboleva za psoriazo okoli 35.000 ljudi. Zaenkrat zagotovo vemo le to, da je luskavica dedna bolezen in ni nalezljiva, medtem ko pravega vzroka za njen nastanek še ne poznamo. Po najnovejših raziskavah gre za motnjo imunskega sistema.

 

TEŽAVE, S KATERIMI SE SREČUJEJO BOLNIKI

 
Luskavica je bolezen, ki jo javnost pogosto napačno razume. Bolniki jo pogosto prikrivajo, kar jim povzroča tako čustvene kot fizične bolečine. Gre za bolezen, ki jo ljudje hitro opazijo in velikokrat zaradi svoje nepoučenosti dajejo bolnikom vedeti, da niso zaželeni v njihovi družbi. Takšne in podobne situacije pa zdravljenje zgolj otežujejo. Psoriaza prizadene življenje na delovnem mestu, v šoli in moteče vpliva na vsakodnevne medsebojne odnose, komunikacijo, intimnost,… Vse to ima velik vpliv na samozavest bolnika. Zato si društvo prizadeva, da bi čim bolj dvignili splošno razumevanje bolezni med bolniki, člani in tudi v širšem družbenem okolju. Pomembno je, da javnost ozavestijo z dejstvom, da je luskavica kronična doživljenjska bolezen, in da bolnike oskrbijo s potrebnimi informacijami, kako obvladati bolezen. Da bi izboljšali kakovost življenja obolelih, si pomagajo z zdravniki, farmacevti in raziskovalci na tem področju.
 
NEKAJ NAPOTKOV ZA BOLNIKE 
 
Vsako bolezen je treba zdraviti in to še posebej velja za kronična obolenja. Prvo pomoč dobi bolnik s psoriazo od svojega dermatologa, ki naj ga redno obiskuje. Bolezen zelo vpliva na psihično počutje posameznika, zato je toliko bolj dobrodošlo druženje z drugimi bolniki, ki si lahko med seboj pomagajo z raznimi nasveti in podporo. 
Za vsakodnevna opravila pa velja, da se naj bolniki s psoriazo pri kopanju izogibajo kopelim, milom in šamponom, ki izsušijo kožo. Treba je uporabljati kopeli, ki so dodatno obogatene z olji. Poleg tega morajo biti oblačila udobna, prednost pa imajo obleke iz bombaža, lanu in svile, saj dihajo in ne dražijo kože. Pomembno je tudi dovolj počivati, saj utrujenost in pomanjkanje spanja lahko pripomoreta k stresu, kar pa poslabša bolezen. Znano je, da se obstoječa psoriaza še poslabša, kadar pride do okužbe (npr: angine), zato je ključno, da se vse okužbe zdravijo takoj. Paziti je treba na prehrano, saj velja, da naj se bolniki izogibajo hrani v konzervah in gaziranim pijačam ter namesto tega uživajo veliko sadja in zelenjave. Poudariti je treba še izogibanje prekomernemu pitju alkohola, kajenju in poškodbam – uporaba zaščitnih sredstev je priporočljiva tudi tam, kjer jih drugi ne uporabljajo. Prosti čas pa naj bolniki z luskavico namenijo sprehodom, rekreativnim igram ali pohodom.

OBLIKE LUSKAVICE

luskavica_v_plakih.jpg

Psoriaza v plakih

Bolezen se kaže v obliki obsežnih plošč, ki največkrat prizadenejo predele nad velikimi sklepi (nad komolci, koleni, nad križem).

inverzna_luskavica.jpg

Inverzna luskavica

Lahko se pojavi tudi v kožnih gubah, denimo pod dojkami, pod pazduhama, v popku, okoli spolovila. Takšni obliki pravimo inverzna luskavica.

palmoplantar.jpg

Palmo-plantarna oblika

Pri nekaterih obolelih so prizadete dlani in podplati ali lasišče.

guttata.jpg

Gutatna oblika

Akutna kapljična oblika luskavice običajno izbruhne po gnojnem (streptokoknem) vnetju žrela. Luščeča žarišča imajo velikost kapljice in so največkrat posuta po vsem telesu. To obliko največkrat opažamo pri otrocih in mladih odraslih. Eden od dejavnikov tveganja je tudi stres, na drugi strani pa je prav bolezen tista, ki bolniku povzroča dodaten stres in zadrego. Pogosto ne moremo opredeliti sprožilnega dejavnika in tudi potek obolenja ni predvidljiv.

pustolosis.jpg

Pustulozna oblika

Drobna gnojna žarišča, predvsem na dlaneh in podplatih.

nail.jpg

Nohti

Spremembe nohtov lahko spremljajo kožna žarišča drugod po telesu (pri slabi tretjini obolelih) ali pa samostojne. Nohti so običajno zadebeljeni, motni in s pikčastimi vdolbinicami, na končnih delih pa so privzdignjeni in odstopijo od posteljice. Takšni nohti so tudi krhki.

erythrodermic_psoriasis-108.jpg

Eritrodermična oblika

Luskavica v redkih primerih prizadene tako rekoč vse telo. Skoraj tretjina bolnikov ima težave s sklepi (atropatska luskavica); od 5 do 10 odstotkov bolnikov ima resnejše sklepne težave.

zdravljenje_luskavice.jpg

ZDRAVLJENJE LUSKAVICE

Namesto duhamornega opisovanja metod in postopkov zdravljenja vam prikazujemo grafično stopenjsko zdravljenje bolezni.
Za vse tiste, ki vam gornja predstavitev luskavice in grafični prikaz zdravljenja ne zadoščata, smo v naše podatkovno skladišče dali pregledno slikovno prezentacijo bolezni. Našli smo jo na spletnem portalu ameriške institucije Medline Plus in jo prevedli v slovenščino. Gre za sistematičen prikaz z uvodnim delom, v nadaljevanju spregovori o bolezni in vzrokih, prikaže metode zdravljenja in konča z optimističnim povzetkom. “Potegnite jo dol” in preštudirajte. Toplo priporočamo.

.

X