Razširjeni strokovni kolegij za dermatovenerologijo
Prva objava 10.3.2020
Posodobljeno 17.4.2020

Navodila za bolnike z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila, za ukrepanje v okoliščinah, ko je možna okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2019

Zaradi pomanjkanja izkušenj z novim koronavirusom, jasnih priporočil glede jemanja bioloških zdravil še ni. Podajamo splošna priporočila glede na trenutna znanja.

 1. Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2019
 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vročina, kašelj, nahod).
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih je potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
 1. Ob blagi virusni okužbi (npr. izcedek iz nosu, boleče žrelo, rahlo povišana temperatura) ni potrebno prekiniti zdravljenja z biološkim zdravilom, če niste bili v stiku z osebo, ki bi bila lahko vir okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2019 in niste potovali v rizičnih področjih.
 2. Ob okužbi  dihal s povišano telesno temperaturo in oteženim dihanjem naslednje odmerke zdravila odložite, dokler se simptomi ne umirijo.
 3. V primeru znakov okužbe dihal in  ob sumu na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2019, telefonsko kontaktirajte izbranega zdravnika za nadaljnja navodila glede diagnostike in zdravljenja. Potrebno je prekiniti zdravljenje z biološkim zdravilom.
 4. V primeru rizičnih dejavnikov za težji potek COVID bolezni: starost več kot 60 let, pridružena bolezen srca (srčno popuščanje, zvišan krvni tlak), bolezen pljuč, sladkorna bolezen, hujša bolezen ledvic ali jeter, debelost in kajenje,  se o nadaljnjem zdravljenju z biološkimi zdravili posvetujte z lečečim dermatologom, ki vam je predpisal biološko zdravilo.
X