Titov bunker in Sarajevo 2

Vabimo vas na dvodnevni izlet v Titov bunker in Sarajevo.

Bosna in Hercegovina je že od nekdaj stičišče različnih kultur, ki so se na tem prostoru srečevale, bojevale in mešale ter posledično ustvarile edinstveno arhitekturno in pokrajinsko sliko, ki danes privablja turiste od blizu in daleč. Slikovita Banja Luka, misterijev poln Titov bunker in veličastna prestolnica Sarajevo nas zagotovo ne bodo pustili ravnodušnih. Potovali bomo po prostranih ravnicah, se vzpenjali v skalovite planine in se znova spuščali v ozke soteske….

1. DAN:– BANJA LUKA – KONJIC – SARAJEVO

V zgodnjih jutranjih urah, predvidoma ob 4.00 uri, se bomo z dogovorjenih vstopnih postaj odpravili v smeri Hrvaške. Našo južno sosedo bomo z vmesnimi postanki ob poti prečkali ter se podali do drugega največjega mesta, Banja Luke. Tukaj si bomo na kratko ogledali glavne znamenitosti: Narodno skupščino Republike srpske, trdnjavo Kastel, Gosposko ulico, Banske dvore, krivi sat, itd. Prosti čas boste lahko izkoristili za obisk tržnice ali osvežitev. Pot nas bo nato vodila mimo Jajca, znanega po zasedanju AVNOJ-a, Prozora in Jablanice, ki je znana po bitki na Neretvi iz II. svetovne vojne, vse do Konjica. Ob zgornjem toku reke Neretve so v letih 1953 do 1979 v popolni tajnosti zgradili vojni objekt, ki se je uradno imenoval ARC (armijska rezervna komanda), danes pa je bolj znan pod imenom Titov bunker. Njegov namen je bil, da se v primeru atomskega napada vanj zateče Josip Broz Tito in 350 njegovih najožjih sodelavcev. Gradnja naj bi stala kar 4,6 milijarde ameriških dolarjev. Bunker se razprostira na več kot 280 metrov pod zemljo na 6.500 kvadratnih metrih površine, ki je razdeljena v 12 kompleksov z v celoti ohranjenim inventarjem. Po ogledu objekta ob zanimivi spremni besedi lokalnih vodnikov bo sledila vožnja protiBosne in Hercegovine,. Namestitev v hotelu 4*. Večerja z zabavo ob živi glasbi. Nočitev.

2. DAN: SARAJEVO

Po zajtrku se bomov center mesta, ki ga bomo za začetek spoznali ob krožni vožnji. Nato bo čas za podrobno raziskovanje prestolnice, ki jo je skozi stoletja zaznamovala burna zgodovina.Čar Sarajeva, mešanice različnih kultur in vonja po minulih časih, je na najboljši možen način ujet v živopisani Baščaršiji, med njenimi ozkimi uličicami, kjer obrtniki izdelujejo predmete iz bakra, srebra, kože in lesa, prav tako k njeni domačnosti prispevajo številne trgovinice, »kafiči« in čevapdžinice. Z lokalnim vodnikom se bomo sprehodili mimo secesijskih zgradb ob reki Miljacki, mogočnih džamijHusrev – begove džamije iz 16. stol., Careve džamije z medreso, arkadnim dvoriščem in kupolastostreho, stare pravoslavne cerkve, Univerzitetne knjižnice iz 19. stol., ki je bila nekoč mestna hiša, zgrajena v predromanskem slogu, tipične muslimanske mestne hiše – Svrzina kuća ter Principovega mosta. Na voljo bo tudi dovolj prostega časa, v katerem si boste lahko privoščili tipično bosansko malico v katerem od številnih lokalov na Baščaršiji, popili tudi pravo bosansko »kafu« in se sprehodili skozi številne trgovinice, ki se šibijo pod težo številnih izdelkov, ki jih ponujajo. V popoldanskem času se bomo z vmesnimi postanki ob poti mimo Zenice, Doboja in Slavonskega Broda počasi vračali proti domovini. V Vitomarce bomo prispeli v poznih večernih urah.

 

Cena izleta znaša 90 EUR za člana in 99 EUR za nečlana. Razliko do polne cene članom Društva psoriatikov Slovenije krije podružnica Maribor. Ceno izleta je možno poravnati v največ 5 obrokih (1. obrok do 31. maja 2017, 2. obrok do 30. junija 2017, 3. obrok do 31. julija 2017, 4. obrok do 31. avgusta 2017 in 5. obrok do 16. septembra 2017).

Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestne pristojbine in parkirnine, 1x nočitev s polpenzionom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4*, zabava ob živi glasbi v hotelu, vstopnino v Titov bunker v Konjicu in lokalno vodenje, lokalno vodenje v Sarajevu, zunanje oglede po programu, odlično vodenje, osnovno nezgodno zavarovanje potnikov in organizacijo.

Možno je doplačilo za enoposteljno sobo, ki znaša 10 EUR.

Prijave zbiramo do 1. septembra 2017 oz. do zasedenosti prostih mest na telefonski številki 041 630 991 Jan Koren

 

Trudimo se, da za vas organiziramo zanimive in kvalitetne dogodke. V koliko imate tudi vi kakšno idejo oz. željo nam jo sporočite in potrudili se bomo, da jo organiziramo.

V upanju, da najdete kaj zase vas lepo pozdravljam.

Jan Koren

predsednik

X