Poletna vročina lahko že brez prisotnosti obolenj kot je psoriaza povzroča zdravstvene težave med katere uvrščamo kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico in celo vročinsko kap. Za preprečitev vseh teh možnih posledic se poskušamo izogibati največji vročini in se zadržujemo v hladnejših prostorih predvsem med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše. Prav tako se v času največje vročine izogibamo prekomerne fizične aktivnosti, še posebej na prostem.

A kljub temu lahko v poletnem času zaradi več koristnih žarkov sončne svetlobe in bolj vlažnem zraku opazimo tudi nekaj olajšav simptomov psoriaze, saj je koža v okolju s povečano vlažnostjo manj nagnjena k razpokam. Če tudi vi opazite, da se vaši simptomi izboljšajo na soncu, morate kljub temu upoštevati nasvete zdravnikov glede uporabe pravilnih sončnih krem ter se držati časovnih omejitev kadar se izpostavljate močni sončni svetlobi, da preprečite neželene stranske učinke kot so opekline.

V zaprtih prostorih se v poletnem času pogosteje uporabljajo klimatske naprave, te pa lahko izsušijo kožo in s tem poslabšajo simptome psoriaze. Kadar veste, da boste obiskali različne lokacije, kjer so različne temperature zraka, uporabite dodatna vlažilna sredstva in s tem zmanjšajte negativne vplive na kožo.

Za kožo je seveda potrebno skrbeti ves čas, a v obdobju višjih temperatur lahko poskrbimo še za dodatne ukrepe, ki nam pomagajo pri obvladovanju vsakodnevnih nevšečnostih.

V primeru aktivnostih na soncu ali direktnem sončenju je zelo pomembno, da ne pretiravamo. Čeprav ima sonce koristne učinke tako za telo kot za naše počutje, se v primeru opeklin lahko psoriaza seveda poslabša. Uporabljamo primerno sončno kremo in le postopoma podaljšujemo čas sončenja ter se ne izpostavimo najmočnejšim sončnim žarkom. Ne smemo pozabiti tudi na sončna očala in pokrivala za glavo.

Pri opravilih na prostem je v različnih krajih dobro uporabiti dodatna sredstva proti komarjem in mrčesom za preprečitev ugrizov žuželk, saj lahko piki poslabšajo simptome psoriaze. Zato ob potrebi poskrbite, da nosite tudi v vročini primerna oblačila, ki naj bodo ohlapna in iz materialov kot je bombaž.

Če imate možnost, se za osvežitev kopajte v morski vodi. Toda po kopanju lahko slana voda in tudi voda s klorom izsuši kožo, zato se naknadno stuširajte in nanesite vlažilno kremo.

Eden izmed najpogostejših nasvetov v času poletne vročine je seveda pitje zadostne količine tekočin, pri čem je že splošno merilo vsaj dva litra vode. Ob visokih temperaturah iz našega telesa izhlapi veliko več tekočine, tako da s pitjem preprečimo dehidracijo in poskrbimo za splošno zdravje.

Dober a velikokrat težko izvedljiv nasvet je izogibanje stresu, ki prav tako lahko poslabša simptome psoriaze. Izkoristite vse dane priložnosti za zmanjševanje stresa, na primer naredite odmor od dela in pojdite na sprehod ali posvetite nekaj časa nečemu kar vas sprošča in morda boste kar hitro opazili spremembo.

Če zaključite vroči dan s pijačo v senci, je najboljše omejiti količino alkohola, saj tudi ta lahko privede do bolj poudarjenih simptomov psoriaze. Za podrobnejše nasvete pa se je vedno dobro obrniti na strokovnjake, kot so dermatologi, osebni zdravniki ali farmacevti.

 

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

 

X