Vemo, da je prekomerno sončenje lahko zdravju škodljivo in da se je treba zato primerno zaščititi. Ob tem verjetno pomislimo vsi na razne kreme za sončenje, a pri nakupu le-teh se lahko znajdemo pred dilemo. Vprašamo se morda katera krema oz. kozmetična znamka je najboljša, katera krema povzroči alergijsko reakcijo, kateri zaščitni faktor izbrati,… in podobno.

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko kreme za zaščito odraslih vsebujejo snovi, ki lahko povzročijo alergijske reakcije na koži ali spremenijo ravnovesje hormonov, saj naj bi zagotavljale zgolj kemijsko zaščito. Ugotovitve kažejo, da so otroške zaščitne kreme bolj primerne, zato je priporočljivo, da jih uporabljajo tudi odrasli, še posebej tisti z občutljivo kožo. Kreme za odrasle se zaradi svoje sestave hitreje vpijejo, medtem ko ostanejo otroške kreme na površini kože dlje in se ne vpijejo v celoti. Temu je tako, zaradi aktivne sestavine cinkovega oksida in titanovega dioksida, ki ustvarita na koži fizično zaščito in omogočata odbijanje sončnih žarkov od kože, kar opazimo v belih sledeh kreme, ki se ne vpije. Zaskrbljujoče so ugotovitve, da krem za sončenje ne znamo pravilno nanašati, saj se ne  mažemo dovolj pogosto ali se namažemo z nezadostno količino kreme. Strokovnjaki svetujejo mazanje z zaščitnimi kremami pol ure pred odhodom na prosto in kmalu po tem, ko se znajdemo na močnem soncu, postopek ponovimo. Zaščitni filtri v kremi se namreč sčasoma obrabijo, tako da je priporočljivo nanašati kremo vsaj vsaki dve uri. Naj vas ne zavedejo vodoodporne kreme, saj se tudi te s potenjem ali brisanjem z brisačo odstranijo. Vedeti je treba tudi, da cena kreme ne vpliva na njeno kakovost, saj se najdražje kreme lahko na testih izkažejo za slabše od cenejših. Testi lahko pokažejo tudi drug zaščitni faktor, kot ga navajajo na embalaži izdelka. Zaščitni faktor SPF (sun protection factor) je označen s številko in pomeni stopnjo zaščite pred UVB žarki.

Zaščita pred UVA žarki pa pomeni tretjino označene zaščite pred UVB žarki in mora po novih smernicah dosegati vsaj faktor 5. Izdelki, ki ne nudijo vsaj SPF 6 se na tržišču sploh ne bi smeli več pojavljati. Zato zaščitne kreme s faktorjem nižjim od 15 niso priporočljive. Žal 100-odstotne zaščite pred UV žarki ni, lahko pa že z zaščitnim faktorjem 15 dosežete 93-odstotno zaščito pred sončnimi žarki. Zaščita pred UV žarki je zelo pomembna in priporočljivo je, da pri nakupu zaščitne kreme pazite, da imajo na embalaži oznako UVB/UVA. Pri izbiri kreme bodite pozorni tudi na ostale sestavine, ki bi lahko pri občutljivi koži povzročile fotoalergične reakcije, kot so dodatni parfumi, dišave, eterična olja in podobno.

Pripravila in prevedla: Snežana Malenović

Viri:

X