Pri novih raziskavah se je pokazalo, da bolniki s psoriazo in odvečnimi kilogrami lahko vidno izboljšajo svojo stanje bolezni, če izgubijo 10 do 15 odstotkov svoje telesne teže. V teh primerih se je razlika v teži gibala od 10 do 15 kilogramov pri osebah z nad 100 kilogrami. Povezava je predvsem v tem, da lahko psoriazo poslabša tudi slabo stanje drugih organov, ti pa so ob prekomerni teži po nepotrebnem dodatno obremenjeni.

Psoriaza in debelost pogosto učinkujeta drug na drugega in debelost je med bolniki psoriaze tudi bolj razširjena. Domnevano je, da imajo maščobne celice adipociti, ki delujejo pri vnetju, povezovalno vlogo med psoriazo in debelostjo. Eden izmed vzrokov za poslabšanje psoriaze so verjetno tudi vnetne molekule, ki so proizvedene v trebušni maščobi. Glede posledic pa je dobro pomisliti na to, da debelost lahko zmanjša odziv na razne terapije, predvsem kadar se zdravila odmerjajo v naprej določenih količinah brez posameznih prilagajanj na bolnikovo telesno težo, kar pa uteži postopek in zvišuje stroške zdravljenja.

Dobro se je zavedati, da je mnogo dejavnikov, ki vplivajo na naše telesno zdravje povezanih. Pogosto se hkrati srečujemo z več simptomi, kot so visoki krvni pritisk, sladkorna bolezen, stres in druga srčna obolenja. Veliko teh težav lahko izboljšamo ali pa vsaj obvladujemo s pravilno prehrano. Prav tako se je pomembno razgibavati, saj to pripomore k boljšemu zdravju na splošno in znižuje nevarnost napredovanja povezanih bolezni. Zmanjšanje odvečne teže lahko tudi prispeva k boljšemu učinkovanju terapij.

Glede vrste prehrane je možno, da nekateri posamezni izdelki poslabšajo simptome psoriaze. Ti se lahko razlikujejo od primera do primera, vendar je pogosto prav gluten tisti, ki ima največji vpliv. Ta se najde v pšenici, ječmenu in rži. S pozornim opazovanjem sprememb na koži lahko vsak posameznik spremlja posledice uživanja določenih živilskih izdelkov. Pri tem pa je potrebno upoštevati, da se stanje luskavice skozi čas spreminja, kar seveda uteži določanje posameznih vzrokov. Zato je potrebno spremljati in primerjati posamezne spremembe skozi daljše obdobje.

 

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

 

X