Luskavico in druge težave s kožo je mogoče ublažiti tudi z ihtioterapijo, to je posebna terapija z majhnimi ribicami Garra rufa, imenovanimi tudi ”medicinske ribice” ali ”Dr. ribe”, ki izvirajo iz Turčije.
Ribice Garra rufa, komaj osem gramov težke in tri do šest centimetrov velike, brez zob z nežnim grizljanjem odstranijo odmrle kožne celice. Skrivnost terapije z ribicami naj bi bila v posebnem encimu Dithranol, imenovanem tudi Anthralin. Ob njihovem prehranjevanju z odmrlo kožo, ribice namreč ob stiku s kožo preko njihove sluznice oddajajo te določene encime, ki zavirajo nov razvoj žarišč obolelega mesta, delujejo nekoliko protivnetno in zmanjšujejo srbenje ter občutljivost žarišč. Ribice so sladkovodne in živijo v naravnem okolju v turški Anatoliji, kjer so topli termalni vrelci in ima voda od 26 do 30 stopinj Celzija. Najdemo jih tudi v rekah Evfrat in Tigris ter na jugovzhodu Azije in so zaščitena vrsta.

Raziskave, ki so jih opravili na dunajski univerzi, so pokazale, da se je pri obolelih z luskavico, ki so jih spremljali osem let, po terapijah z ribicami, stanje pri 80 odstotkih bolnikov bistveno izboljšalo, pri nikomur pa se ni poslabšalo. Pri nekaterih hujših obolenjih z luskavico je bilo med obdobjem enega leta in pol do šest let, potrebno postopek ponoviti. Pri nekaterih so bili vidni rezultati izboljšanja že po prvi terapiji, pri nekaterih po sedmih dneh, pri drugih kasneje.
Pri luskavici je priporočljiva neprekinjena 21 – dnevna terapija v trajanju ene ure na dan. 21 dnevnih terminov zato, ker se človeška koža obnovi v 20 do 28 dneh. Terapija z ribicami Garra rufa je popolnoma neboleča, celo prijetna in sproščujoča. Gre za naravno metodo zdravljenja in je popolnoma brez stranskih učinkov. Terapija z ribicami se priporoča tudi vsem drugim zdravim ljudem za čiščenje odmrle kože, v kombinaciji z refleksno masažo stopal pa se še izboljša prekrvavitev. Ribice se instinktivno odločijo katere dele obolele kože bodo počistile, saj jim naše odmrle kožne celice služijo kot nadomestek pomanjkanja beljakovin. Ponavadi se izvajajo terapije z ribicami v bazenih oziroma akvarijih kamor potopite noge ali roke, ki vam jih predhodno dezinficirajo. Tovrstne terapije so možne ponekod tudi pri nas, vendar je večja ponudba v tujini.

Viri:

X