V zimskem času so znaki kožnih bolezni najbolj izraziti. Dejavniki, ki prispevajo k obremenitvi kože so razen mraza in vetra tudi pogosti prehodi iz mrzlega v ogrevano okolje. Izhlapevanje vlage in zmanjšan pretok krvi dodatno prispevata k izsuševanju kože. Posledice teh zunanjih vplivov so neželene reakcije, kot je srbenje ali druge alergijske spremembe na koži.

Med napotke za izboljšanje stanja in preprečevanja večjih okoljskih vplivov lahko uvrstimo nošenje dodatnih slojev toplih oblačil, predvsem bombaža, ter nego kože z zaščitnimi kremami in negovalnimi izdelki. Za zmanjševanje izsuševanja kože uporabljamo vlažilne kreme, kar tudi ublaži srbenje in draženje. V posameznih okoliščinah lahko tudi razmišljamo o vlažilcih zraka, ki pa jih je potrebno redno čistiti. V obdobju suhega zraka se je tudi dobro izogibati prekomernemu tuširanju ali kopanju z zelo toplo vodo, saj ta še bolj izsuši kožo.

Zima je tudi čas prehladov, česar se je seveda vedno dobro izogniti. V primeru težav z imunskim sistemom lahko pride do težav s hkratnim jemanje drugih zdravil. Zato se je dobro osredotočiti že na preventivo preden je potrebna kurativa. Med dejavniki, ki prispevajo k boljšemu počutju sta tudi razgibavanje in sproščanje. Po opravkih na hladnem pa pride prav tudi topla juha.

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

  • Baucom, Mary: 5 Ways to Stay Warm This Winter Without Agitating Your Psoriasis,

(online). (Citirano 31.10.2016). Dostopno na internetu na naslovu: http://www.healthline.com/health/psoriasis/moderate-to-severe/how-to-bundle-up-this-winter-without-making-your-psoriasis-symptoms-worse#2

X