Dandanes več ni skrivnost, da kajenje škoduje zdravju, a to še ne pomeni, da se je možno kar tako odvaditi slabih navad. Za dodatno motivacijo lahko omenimo naslednje podatke. Znano je, da kajenje povzroči začasno stimulacijo, toda ta je kratka in njej slej ko prej sledi izčrpanost, to pa prispeva k ponavljajočim posegom po cigaretah. Pri tem z vsako novo cigareto vnašamo v telo še več škodljivih spojin. Hkrati pa ne smemo pozabiti, da strup iz dima ne ostane le v pljučih, temveč se nato prenese po vsem telesu in tako vpliva na številne druge organe.

In teh škodljivih snovi je veliko. V tobačnem dimu se najde 250 različnih strupenih kemičnih snovi, kot sta nikotin in katran. Te snovi negativno vplivajo na imunski sistem, predvsem glede nadzorovanja psoriaze. Toda ne samo da ima kajenje negativen vpliv na stanje psoriaze, ampak tudi poslabša kožo na splošno.

Ena raziskava je pokazala, da je med ženskami, ki so v preteklosti kadile, za 34% večja verjetnost diagnoze psoriaze, med trenutnimi kadilkami pa je ta verjetnost večja tudi za 78%. Tveganje se seveda poveča s številom cigaret, ki se pokadijo na dan. Prav tako kajenje ne prispeva samo k nastanku in poslabšanju psoriaze, temveč tudi znižuje stopnjo okrevanja, kar velja tako za moške kot za ženske. Tisti, ki že imajo psoriazo in redno kadijo, velikokrat občutijo dosti bolj močne simptome.

Posledic kajenja je namreč več. Med najbolj znanimi dejavniki je nikotin, ki vpliva tudi na imunski sistem, kar lahko privede do avtoimunskih motenj ali spremembe rasti kožnih celic. Tudi celjenje kože se upočasni, saj dim zmanjšuje količino kisika v obtoku in zato telo potrebuje več časa za regeneracijo. Glede negativnih posledic, ki ji povzroči kajenje seveda ne smemo spregledati povečane nevarnosti za psoriazo tudi pri pasivnem kajenju otrok, ali pa med nosečnostjo.

Tako obstaja več razlogov za čim hitrejše prenehanje kajenja. A kljub temu, da se s prenehanjem kar hitro pojavijo prvi znaki izboljšanja zdravja, je potrebno upoštevati, da telo potrebuje več časa za razgradnjo škodljivih snovi, ki se naberejo v telesu skozi več let kajenja. Koža si na primer opomore šele po dveh desetletjih od kar se preneha kajenje.

In ko se udeležimo raznih terapij, je vsak prispevek k izboljšanju zdravstvenega stanja z naše strani dobrodošel. Prenehanje ali zmanjšanje kajenja sta tako med najboljšimi ukrepi, ki jih lahko sprejmete sami za ublažitev izbruhov psoriaze. Prav tako je za zdravje pomembno, da se redno razgibavamo in uživamo zdravo prehrano z veliko zelenjave in svežega sadja.

 

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

 

 

X