Green and Pink Stripes Artists Illustrators Influencer Maximalism Facebook Cover

Zdrav življenjski slog in zdrava prehrana, ki  je poleg telesne aktivnosti, eden od ključnih elementov le- tega, v sodobni medicini prihaja na prvo mesto smernic preventive in zdravljenja mnogih kroničnih bolezni.

Tudi v smernicah zdravljenja luskavice ameriškega združenje za psoriazo (National Psoriasis Foundation Medical Board), je sprememba življenjskega sloga, predvsem sprememba prehrane in telesna aktivnost prvi ukrep ob postavitvi diagnoze luskavice. Žal pa je prav ta ukrep, verjetno najbolj spregledan in »neizkoriščen« terapevtski ukrep tako s strani zdravnikov kot tudi bolnikov. Deloma v resnici zaradi »udobnosti« sodobnega človeka, predvsem pa verjetno zaradi neznanja, kaj in kako spremeniti. Pogosto se je mnogo lažje prepustiti učinkom zdravil, ki dandanes dosegajo resnično visoko učinkovitost, kot pa se lotiti sprememb, ki navadno zahtevajo, da se premaknemo iz cone trenutnega udobja. Nasveti zdravnikov, da bo potrebno spremeniti prehrano in povečati količino gibanja, so pogosto veliko preveč ohlapni, da bi omogočali ustrezno spremembo, informacije v medijih, pa pogosto nasprotujoče in neprilagojene posamezniku.

Delavnico Zdrava prehrana iz teorije v prakso pripravljamo z namenom opozoriti na pomen zdrave prehrane in hkrati ponuditi povsem praktične napotke, kaj v resnici je zdrava prehrana, kaj je pomembno upoštevati  in kako se lotiti potrebnih sprememb.

Delavnico bo vodila Darja Ambrožič, prehranska svetovalka, po izobrazbi zdravnica, ki je vrsto let delovala tudi v farmaciji in tako dobro pozna področje luskavice z različnih vidikov. Razume bolezen samo in hkrati pozna različne možnosti zdravljenja in zdravila zanjo, predvsem pa je strokovnjakinja na področju prehrane, ki zna strokovne smernice spremeniti v posamezniku prilagojen jedilnik z obroki, ki so ne samo zdravi, pač pa tudi lepi in predvsem okusni.

Program delavnice :

  • Predstavitev smernic zdrave prehrane (20 min)
  • Prikaz 2. primerov dnevnega prehranjevanja bolnika z luskavico (30 min)
  • Razgovor o praktičnih dilemah udeležencev delavnice (40 min)

Delavnico bomo zaključili z druženjem in pogostitvijo.

Delavnica je namenjena za bolnike do 40. leta starosti. Vljudno vas naprošamo, da svojo prisotnost potrdite na kristina.koler@drustvo-psoriatikov.si ali na telefonsko št.: 02 420 22 12

 Vljudno vabljeni!

X