Za zdravljenje luskavice obstajajo tudi alternativne oblike zdravljenja, vendar uradna medicina vseh ne priznava. Večina oblik alternativne medicine izvira iz vzhoda in mnogim, ki se odločijo za katero izmed njih je uspešno pomagala tudi pri lajšanju simptomov luskavice.

Akupresura je metoda zdravljenja in preventive, ki je pomemben del kitajske medicine in je več kot 3000 let stara veda. Je zelo podobna akupunkturi, ki je večini ljudjem bolj poznana, le da se tukaj za stimulacijo uporablja pritisk s prsti, pri akupunkturi pa posebne iglice. Pri izvajanju akupresure se izvajajo nežni pritiski na točno določene točke na telesu, da bi dosegli konkretne rezultate, kot so zmanjšanje bolečine, lajšanje stresa ali dvig vitalnosti in imunskega sistema. Obolelim za luskavico lahko pomaga pri zniževanju stresa in občutkih nelagodja. Tradicionalna kitajska medicina meni, da akupresurne točke ležijo vzdolž kanalov preko katerih tečejo naše življenjske energije in pritiski na določene točke lahko sprostijo zastale oziroma blokirane energije. Sodobna medicina je mnenja, da se pri akupresuri spodbuja izločanje hormonov endorfinov, ki blokirajo občutek bolečine.

Akupunktura je starodavna široko sprejeta in varna metoda zdravljenja, ki temelji na zbadanju posebnih iglic v točno določene telesne točke. Pomaga pri vzpostavljanju ravnovesja med različnimi organi, tkivi in tekočinami v telesu. S tem pripomore k odpravljanju neravnovesij v telesu, ki so posledica stresnih situacij in odpravlja poškodbe, ki jih povzročajo razne bolezni. Akupunkturist z nežnim zbadanjem sterilnih iglic uravnava pretok vitalne življenjske energije z namenom, da v telesu vzpostavi ponovno ravnovesje. Oboleli za luskavico poročajo o pozitivnih učinkih te metode. Naslednja metoda zdravljenja je homeopatija. To je edinstven in samostojen sistem zdravljenja, ki temelji na načelu, da se podobno zdravi s podobnim. Gre za alternativno terapijo, ki skuša spodbuditi naš imunski sistem k zdravljenju ali preprečevanju bolezni. Pri homeopatiji se uporabljajo potencirana zdravila rastlinskega, živalskega in mineralnega izvora, ki so predhodno preizkušena na zdravih prostovoljcih. Priporočljivo je, da se glede zdravljenja s homeopatijo posvetujete z usposobljenim zdravnikom homeopatom in se prepričate, da je njegova metoda zdravljenja dovolj varna. Izmed vseh oblik alternativnega zdravljenja je naturopatija glede oblike zdravljenja luskavice, najbližja tradicionalni medicini. Naturopatija izvira iz Evrope in jo uporabljajo že stoletja. Pri tej metodi se usmerja našo energijo tako, da vzpodbudi telo k samozdravljenju. To počne tako, da poišče glavni vzrok bolezni in se ne osredotoča le na simptome. Naturopat upošteva simptome pri diagnozi in bolnika o njih temeljito izpraša. Verjamejo v holistično medicino, ki obravnava celotno osebo in upošteva fižične, mentalne in čustvene dejavnike, ki lahko pripomorejo k vsaki bolezni. To lahko koristi obolelim za luskavico saj zdravniki menijo, da je to bolezen, ki se s stresom veča. Tovrstno zdravljenje lahko vključuje razumske pristope, kot sta polnovredna prehrana in veliko spanja, v kombinaciji s hidroterapijo (zdravljenje z vodo), helioterapijo (sončna svetloba), globokim dihanjem, toplotno terapijo in telovadbo. Dokazano je, da lahko stres, anksioznost in bolečino zmanjšamo tudi s pomočjo masaže. Obstajajo številne teorije, ki zagovarjajo pozitivne učinke masaže in nekateri verjamejo, da se pri masaži sproščajo v naše telo endorfini. Drugi menijo, da se med masažo iz mišic izloča mlečna kislina in izboljšuje limfni pretok. Masažne terapije so vsekakor koristne za obolele za luskavico ali psoriatičnim artritisom. Obstaja še ena sprostitvena tehnika imenovana reiki. Gre za zdravilno sprostitveno tehniko polaganja rok, ki temelji na ideji, da se lahko stimulira posameznikovo duhovno energijo skozi reiki zdravilca. S tovrstno terapijo se spodbuja občutek sprostitve in dobrega počutja, zmanjšuje stres in strah zaradi česar je zelo koristna pri zdravljenju luskavice.

Pripravila in prevedla: Snežana Malenović

Viri:

X