Obstaja mnogo načinov za bolj zdravo in boljše počutje obolelih s psoriazo in psoriatičnim artritisom. Da boste srečnejši in bolj zdravi, vam lahko uspe že z upoštevanjem naslednjih nasvetov:

1. Zmanjšajte vnos sladkorja. Psoriaza in psoriatični artritis sta kronični vnetni bolezni in raziskave so pokazale, da preveč zaužitega sladkorja lahko pripelje do novih vnetij. Da se to tveganje zmanjša in za spodbujanje zdravega načina prehranjevanja, je pomembno, da omejite količino vnosa predelanih sladkorjev. Te lahko najdemo v belem kruhu, sladicah (sladoled, piškoti, tortice,…ipd.) in sladkih pijačah. Takšno hrano poskusite raje nadomestiti s polnozrnatim kruhom, sadjem in nesladkanimi pijačami, najboljše vodo. Pazite tudi na količino oziroma velikost porcije. Beli sladkor je rafinirana in obdelana mešanica glukoze in fruktoze, ki se imenuje saharoza ter se predvsem pridobiva iz sladkornega trsa. Žal ta predelana surovina nima nič več skupnega z rastlino in je brez kakršnih koli hranilnih snovi. Če se sladkorju res težko uprete, ga lahko nadomestite z bolj zdravimi različicami, kot so naravni nadomestki sladkorja. Nekateri so vam verjetno bolj znani, drugi manj. Lahko izbirate med medom, datljevim sladilom ali pasto, kokosovim sladkorjem, sadnim sladkorjem, stevio, javorjevim sirupom, melaso, sirupom rjavega riža, sirupom ječmenovega sladu, agavinim nektarjem, ksilitolom, sladilom baobao (opičji kruhovec – ima prijeten okus po hruškah, grenivki, karameli in vaniliji), eritritolom (sladkorni alkohol pridobljen iz koruznega škroba), yacoonom (sladek gomolj sorodnice sončnice iz Južne Amerike karamelnega okusa – v surovi obliki, zmlet ali kot sirup) ali mesquite (karamelnega okusa).

2. Najdite zdrav način za lajšanje stresa. Stres je znan kot pogost sprožilec psoriaze in po raziskavah sodeč lahko vpliva na spremembe v imunskem sistemu in hormonskem ravnovesju. Pri psoriazi in psoriatičnem artritisu lahko stres povzroči, da se imunski sistem celo odzove z novimi izbruhi psoriaze. Zato je za psoriatike še posebej pomembno, da znajo obvladati stresne situacije. Nekatere zdrave prakse za obvladovanje stresa, ki izzovejo v nas pozitivna čustva vključujejo razne vadbe, pilates, karate, tai chi, jogo in meditacijo ter podobno. Preprost način za lajšanje stresa je lahko tudi smeh ali preprosto uživanje s prijatelji. Poskusite se več smejati, saj se pri smehu sproščajo hormoni sreče. Sami ali s prijateljem se lahko udeležite tudi joge smeha in ugotovili boste kako nalezljiv in zdravju koristen je lahko smeh. Dokazano je, da k zmanjšanju stresa pripomore druženje oziroma prijateljstvo, ki prav tako pozitivno vpiva na vaše počutje in zmanjšuje občutek osamljenosti.

3. Pojdite ven. Pri obolelih s psoriazo obstaja več razlogov za odhod na prosto. Ne le, da se z gibanjem in telovadbo izboljša vaše zdravje, raziskave so pokazale, da se pozitivno izboljša tudi vaše mentalno zdravje. Če ste pod stresom, se zunaj na prostem lahko izboljša vaš psihološki in duhoven razvoj, vaša pozornost, spodbudi pa se tudi vaš pozitiven odnos. Odpravite se lahko na kratek sprehod ali vzamete s seboj kakšno knjigo, ki jo preberete v bližnjem parku ali zunaj na vrtu. Zunaj na prostem lahko pojeste malico ali se dobite na klepetu s prijateljem.

4. Ukvarjajte se z jogo. Z vpeljavo joge v vaš vsakdanjik boste pridobili mnogo koristi. Joga združuje dihanje, raztezanje in meditacijo, kar pripomore k obvladovanju stresa in izboljšanju krvnega obtoka, še posebej na predelih, ki jih je prizadel psoriatični artritis. Z jogo boste sprostili vaše mišice, izboljšali dihanje, gibljivost sklepov ter si ojačali mišično maso potrebno za podporo prizadetih sklepov. Pozitiven vpliv ima tudi na boljše splošno počutje in boljši spanec. Če se z jogo srečate prvič, poskusite z obiskom kakšnega tečaja joge ali poglejte kak video z napotki vaj. Če imate psoriatični artritis je priporočljivo, da se o tem prej posvetujete s svojim zdravnikom, prav tako se prepričajte, da ima inštruktor joge izkušnje z delom z ljudmi, ki imajo kronična obolenja. Zgoraj smo omenili tudi jogo smeha, ki združuje dva zdravju koristna dejavnika – smeh in jogo. Ta metoda izvira iz Indije in je že razširjena po celem svetu. Gre za celostno metodo preporoda telesa in duha. Je zabavna in enostavna metoda, s katero povečamo količino kisika v celicah telesa in se naučimo dihati pravilneje in polneje. Vključuje kombinacijo gibalno-vokalnih vaj, iger, dihalnih vaj in globoke sprostitve. Radost skozi smeh je namreč ena najhitrejših poti k bolj pozitivni naravnanosti uma in znanstvene raziskave poročajo tudi o mnogih pozitivnih učinkih smeha. Vsaj 10 do 15 minut glasnega smeha dnevno uspešno ublaži bolečine, širi pozitivno energijo, omogoča miren spanec, spodbuja pozitivno naravnanost pri reševanju življenjskih izzivov, ima izjemno protistresno delovanje in mnogo več. Smejanje je najboljša terapija saj nima nobenih stranskih učinkov in tveganj ter je popolnoma zastonj. Blagodejne učinke smeha na zdravje so poznali že v antični Grčiji, zato so gradili bolnišnice blizu gledališč, da je doneč zvok komedij spodbujal tudi pozitivno razpoloženje bolnikov.

5. Izrazite hvaležnost. Raziskave dokazujejo, da izražanje hvaležnosti oziroma pisanje dnevnika hvaležnosti pozitivno vpliva na vaše splošno dobro počutje. Ob koncu vsakega dne si zapišite tri stvari, ki so vas osrečile. Lahko je to kakšna aktivnost, ki ste se je udeležili, odhod na sprehod, ogled kakšnega filma, prijeten pogovor, vaši otroci, prijatelji, služba, dobra hrana,… idt. Karkoli ob čemer ste se dobro počutili. Da se bo naslednji dan pričel pravilno, ga začnite z razmišljanjem o stvareh za katere ste bili hvaležni, ki ste jih zapisali dan prej. Če oboleli s psoriatičnim artritisom mislite, da vas bolezen prikrajša za razne stvari, za katere bi bili hvaležni, si lahko omislite kakšne novosti pri aktivnostih, ki vas veselijo. Na primer, če radi kuhate, si kupite nove pripomočke za pomoč v kuhinji. Če radi hodite na sprehode ali tečete, si omislite novo primerno obutev, ki vam bo aktivnost olajšala. Izražanje hvaležnosti je lahko ena od poti, da usmerite misli k tistemu kar želite. Morda boste čez čas opazili, da je vaše počutje in življenje drugačno, počutili se boste bolj optimistični in srečni.

Pripravila in prevedla: Snežana Malenović 

Viri:

X