Zdravilni ucinki morja

Zdravilne učinke morske vode so poznali že pred našim štetjem. V stari Grčiji so morsko vodo uporabljali za lajšanje raznovrstnih simptomov in bolečin, ter za celjenje ran, preprečevanje infekcij, pri artritisu, astmi in podobno. Izmed vseh teh zdravstvenih težav, ki se lahko izboljšajo s kopanjem v morski vodi, je tudi psoriaza. Naša koža pa ni le deležna večine koristnih učinkov, ki jih prinesejo raznovrstni elementi morseke vode, ampak je glavni organ skozi katerega vse te snovi preidejo v naše telo, kjer so nato predelane in porazdeljene po vsem telesu.

Morska voda pomaga bolnikom s psoriazo in drugimi obolenji predvsem zaradi njene vsebnosti ogromnega števila mineralov, ki pripomorejo k zmanjšanju vnetja in bolečin. Med temi koristnimi elementi se najdejo natrij, magnezij, kalij, kalcij, silicij in drugi.

Seveda je najbolj poznana sestavina morske vode prav sol, ki ima tudi antiseptične in antihistaminične učinke.

Morska voda vpliva na naše zdravje tudi posredno, saj ima morski zrak blažilne učinke na ljudi z astmo in s težavami pri dihanju na splošno. Morski zrak pa lahko pomaga tudi pri utrujenosti, nespečnosti, koncentraciji in celo depresiji.

Zaradi vseh teh zdravilnih učinkov se morska voda velikokrat uporablja pri zdravilnih terapijah in tudi kozmetičnih izdelkih. Med drugim se morska sol uporablja tudi pri razpršilih za nos. Nadaljnji koristni vidiki morske soli za naše zdravje obsegajo čiščenje krvi, izboljševanje metabolizma in delovanja žlez, krepitev živčnega sistema, izboljševanje dihalnih poti in še bi lahko naštevali.

Kopanje v morski vodi nam torej koristi na več načinov. Stik z vodo nam pomaga tako pri sprejemanju mineralov kot tudi izločanju škodljivih snovi, kar čisti kožo ter izboljša splošno zdravstveno stanje. Plavanje samo po sebi pa krepi imunski sistem in prispeva k bolj aktivnemu življenju z razgibavanjem, ki krepi mišice in gibljivost sklepov. Prav tako nam redno plavanje lahko pomaga v primeru, da želimo izgubiti par odvečnih kilogramov.

Velikokrat lahko opazimo izboljšanje našega počutja že s samim preživljanjem časa ob morju. Morska klima je namreč ugodna tudi za naše mentalno zdravje, saj se ob morju, soncu in prijetnih temperaturah lažje sprostimo ter izkoristimo zaslužen odpočitek od našega velikokrat stresnega življenja.

Kadar pa se nahajamo ob morju dlje časa, moramo seveda paziti, da se ne izpostavljamo najmočnejšemu soncu ter uporabljamo primerno zaščito, kot so kreme, sončna očala in udobna oblačila.

 

Pripravil: Marko Pisnik

Viri:

 

 

X