Vitamin D 2

Vitamin D ime vrsto ugodnih učinkov na telo. Med drugim ohranja zdrave kosti in zobe, ter prispeva k reguliranju imunskih funkcij, vnetja in rasti kožnih celic. Za razliko od drugih vitaminov, ki jih pridobimo predvsem z zaužitjem hrane, je glavni vir vitamina D sončna svetloba. Telo si ob izpostavitvi kože ultravijolčni B (UVB) svetlobi samo naredi zalogo vitamina D. Nadaljnja posebnost vitamina D pa je, da ga telo nato pretvori v hormon imenovan calcitriol.

Ultravijolčna B (UVB) svetloba se v določenih primerih uporablja tudi za zdravljenje psoriaze. Takšno zdravljenje posnema spekter UVB žarkov, ki vzpodbujajo proizvedbo vitamina D v koži, in lahko izboljša simptome psoriaze pri bolnikih v 70 odstotkih primerov.

Receptorji za vitamin D se nahajajo po celem telesu, toda ker je količina proizvedenega vitamina odvisna od površine kože, ki jo izpostavimo soncu, je končni nivo vitamina D odvisen tudi od obsega pokrivajočih oblačil, uporabe sončnih krem, onesnaženosti zraka ter jakost svetlobe ob različnih časih dneva. V optimalnih razmerah lahko potrebo po vitaminu D pokrijemo, če se v povprečju tri krat na teden izpostavimo soncu za 15 minut.

Pomanjkanje vitamina D je pogosto predvsem pri starejših ljudeh, dojenčkih, ljudeh, ki niso pogosto izpostavljeni soncu in tistih, ki živijo v regijah z visoko nadmorsko višino. Prav tako imajo bolniki s psoriazo v povprečju manj vitamina D kot testirane osebe brez psoriaze, in to pomanjkanje lahko tudi prispeva k hujši obliki psoriaze. Strokovnjaki sicer menijo, da pomanjkanje vitamina D ne povzroči psoriaze, vendar to zmanjšuje zmožnost telesa za ohranjanje zdrave kože. Prav tako se v zimskem času, ko je sončna svetloba šibkejša, nivo vitamina D zniža s tem se simptomi psoriaze lahko poslabšajo.

Raziskave so pokazale, da lahko vitamin D upočasni rast kožnih celic in s tem pripomore k tanjšim in manj luskavim plakam ter zmanjša vnetje. Zaradi tega je vitamin D vključen tudi v nekatere vrste zdravljenja psoriaze. Vendar se uporablja predvsem v kombinaciji z drugimi zdravili, saj bi izključna uporaba vitamina D privedla do več stranskih učinkov kot je na primer srbenje in rdeča ter suha koža.

V območjih, kjer sonce ni dovolj močno za pridobitev zadostne količine vitamina D, ga je potrebno dopolniti iz drugih virov. Živila, ki predstavljajo vir vitamina D obsegajo jajčni rumenjak, maslo, mleko, pomarančni sok, žita in mastne ribe, predvsem losos, postrv, skuša in tuna, ter seveda prehranska dopolnila.

Vendar je vitamina D v naravni hrani le zelo malo, zato smo včasih vezani tudi na dodatke. V eni raziskavi ob jemanju prehranskega dopolnila z vitaminom D so že opazili izboljšanje simptomov psoriaze. Toda v primeru dolgoročnega jemanja dopolnil se je potrebno držati predpisane mere, da ne pride do povečanja nivoja kalcija, kar lahko vpliva na gostoto kostnih mineralov.

V primeru pomanjkanja vitamina D pa se ne priporoča neposredno sončenje ali uporaba sončnih studiov za povečanje nivoja vitamina. Za vzdrževanje zdravja je namreč vsekakor potreben zdrav življenjski slog z zdravo prehrano in redno aktivnostjo.

 

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

X