PO KRASU, V SOBOTO DNE 12.MAJA 2018

Odhod ob 8. uri izpred hale Tivoli

Štanjel bo naš prvi in najzanimivejši postanek. Ogledali si bomo grad, predstavljena bo zgodovina naselja, okolice in glavne značilnosti Štanjela in Krasa. Izvedeli bomo katere znane osebnosti so bile povezane s Štanjelom, si ogledali cerkev sv. Danijela, eno najstarejših kraških hiš v naselju in se sprehodili po Ferrarijevem vrtu, ki ga je uredil arhitekt Maks Fabiani. Na ogled si lahko, proti plačilu vstopnine, ogledamo galerijo Lojzeta Spacala. Naša pot po Krasu se bo nadaljevala do Divače, kjer bomo obiskali Muzej slovenskih filmskih igralcev v pritličju Škrateljnove hiše, v nadstropju je stalna razstava posvečena igralki Iti Rini in osrednji informacijski prostor celotnega kompleksa. V nekdanji »štali« je na ogled razstava posvečena slovenskim filmskim igralcem, kompleks pa ima tudi hram s skednjem kot večnamenska dvorana in tudi letni kino.

Zadnji postanek pred kosilom je vas Lokev, kjer stoji znameniti obrambni stolp na Taboru, ki so ga leta 1485 zagradili Benečani za obrambo pred Turki. Kasneje je služil kot vaška žitnica, danes pa je muzej. Vitezi templarji so zgradili cerkev sv. Mihaela, ki se ponaša s freskami našega pomembnega slikarja Toneta Kralja. Ob cerkvi je tudi gotska kapelica Marije Pomočnice iz leta 1426.

Naše druženje na Krasu bomo zaključili s kosilom na turistični kmetiji Škerlj v Tomaju.

CENA IZLETA JE 30 EUR. V to ceno je vključen strošek organizacije in vodenja izleta ter kosilo. Avtobusni prevoz plača DPS – Podružnica Ljubljana.

PRIJAVA DO 3. MAJA 2018 NA TELEFON PATRICIJE 031 880 778 (VEČERNE URE)

Prisrčno vabljeni!

Predsednik podružnice Ljubljana, Stanko Kranvogel

X