Za ljudi z obolenji, ki jih lahko poslabša stres, je pomembno, da se zavedajo potrebe po dodatni skrbi in negi. Stres namreč nima le slabega vpliva na naše počutje temveč tudi na organe in imunski sistem na splošno. V različnih situacijah lahko stres sproži tudi pojav luskavice ali pa povzroči ponavljajoče izbruhe simptomov.

Ob stresu se poveča izločanje hormonov, kot sta adrenalin in kortizol, ki imata ob dolgoročnem vplivu negativen učinek na naše zdravje. Med posledicami sta hitri srčni utrip, kar poveča nevarnost pri srčnih obolenjih, in pa spodbujanje apetita, ki prispeva k povečanju telesne teže. Stres tudi vpliva na prebavne motnje, mišice in pa seveda duševne težave. S takšnimi situacijami se moramo čim prej spopasti, da pa ne povečamo stresa se moramo odzvati na čim bolj miren način, obdržati nadzor nad našim ravnanjem in pa ostati čim bolj optimistični.

V primeru, da obstaja določen dogodek, srečanje ali opravek, ki vam povzroča prekomeren stres, se pogovorite z drugimi udeleženci o možni spremembi, saj ti mogoče niti ne vedo za vašo stanje. Obrnete se lahko tudi na družino in vaš krog prijateljev, ki vam bodo nudili dodatno pomoč in podporo.

Kronične bolezni imajo veliki vpliv na naše življenje. Študija v Veliki Britanija je ugotovila da se 24% bolnikov s psoriazo počuti manj srečne kot povprečje prebivalcev, predvsem zaradi prisotnosti simptomov in njihovih vplivov na vsakodnevno življenje. Ljudje občutijo ob pomanjkanju veselja znižanje kvalitete življenja. Prav tako pa lahko posledice vseh dodatnih obremenitev, ki jih zahteva psoriaza, v slabših primerih privedejo tudi do depresije. Del tega je tudi premagovanje socialnih stigem, kar samo poveča stres bolnika v vsakodnevnih situacijah, saj ima takšna dolgotrajna izpostavitev negativen vpliv na samozavest in splošno počutje ter s tem na nivo veselja. Istočasno pa lahko depresija poveča nevarnost pojava psoriaze.

Sam vzrok za stres je velikokrat težko ugotoviti tudi pri samem sebi, zato si ob priložnosti vzamemo čas za razmislek kako nastane, kdaj se pojavi, v kakšnih situacijah je najbolj izrazit ipd. Vsakršno spoznanje nam bo v prihodnje koristilo pri zmanjševanju teh dejavnikov in pri izogibanju podobnih situacij. Ob uspešnem pristopu, kadar opazimo pozitiven učinek, si to morda zabeležimo za nadaljnjo uporabo in poskušamo ta postopek dopolniti za še boljše rezultate. Vedno je dobro biti pozitiven in se osredotočiti na zadane cilje.

Dober učinek na svojo zdravje lahko dosežete tudi s posvetitvijo več časa za razgibavanje in fizične aktivnosti, saj z razgibanim telesom lažje prestanemo slabe učinke stresa. Nadalje lahko poskusimo različne tehnike sproščanja kot sta joga in meditacija za zbistritev misli, masaže za zmanjševanje napetosti in podobno. Prav tako poskusite pridobiti zadostno količino spanja. Čeprav se stresa le redko kdaj uspemo popolnoma izogniti, lahko velikokrat dosežemo ublažitev simptomov in delno izboljšanje stanja z malo dobre volje in s pozitivnim pristopom k vsakodnevnim situacijam.

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

 

X