Luskavico lahko spremljajo razne druge bolezni, med katerimi so tudi srčna obolenja. Na primer, nevarnost srčne aritmije je pri bolnikih s psoriozo 30% višja kot pri osebah brez nje. Povezave je bila najdena v določenih proteinih, ki so povezani z vnetjem pri psoriazi. Odvisno od zdravstvenega stanja in časa prisotnosti luskavice, so tveganja za obolenja z drugimi bolezni različno visoka in se tudi povišajo s slabšanjem luskavice. Zato lahko luskavica pri zdravniških pregledih predstavlja znak, da je potrebno biti pozoren tudi na druge povezane simptome. Ni odveč preveriti krvni pritisk in opraviti še kakšen laboratorijski pregled krvi. Med znake omenjene srčne aritmije so tudi plapolajoči občutek v srcu, hiter ali nepravilen srčni utrip.

V eni izmed raziskav so znanstveniki odkrili nove molekularne povezave, ki lahko povzročijo tako vnetje pri luskavici kot tudi srčno popuščanje. Do teh komplikacij pride zaradi izrednega delovanja imunskega sistema, ki lahko pospeši nabiranje celic tudi v arterijah. Ena izmed odkritih molekul odgovornih za vnetja je protein IL-6, ki lahko predstavlja povezavo med psoriazo in srčnim obolenjem. Ker pa se s proteinom IL-6 uskladijo še druge molekule, njegovo blokiranje ni dovolj za izboljšanje simptomov. Raziskave so se tudi osredotočile na protein MRP14, ki se prav tako pojavi na višjem nivoju pri obeh skupinah bolnikov. Toda tudi v tem primeru rezultati niso bili kot pričakovani.

Druga raziskava je merila vaskularno vnetje, ki je znak strjevanja arterij, in ugotovila da je več vnetja pri bolj hudi psoriazi. Povezavo med kožo in vaskularnim vnetjem naj bi predstavljala tudi imunska celica nevtrofilec.

A čeprav so našli povečano prisotnost določenih molekul tako pri pacientih z luskavico kot pri tistih s srčnimi obolenji, je še vedno potrebno več raziskav za bolj učinkovitejše zdravljenje.

Toda tudi sami lahko pripomoremo k svojemu zdravju. Za izboljšanje svojega stanja se je najprej potrebno seznaniti z raznimi vidiki zdravega življenjskega sloga, primerne oblike razgibavanja in pa seveda zdrave prehrane. Za motivacijo in redno spremljanje vseh vrst dejavnosti so dandanes na voljo tudi razni tehnični pripomočki in aplikacije, ki nudijo podrobnejše informacije o vsakodnevnih aktivnostih. Seveda pa je pri vsem potrebno malo dobre volje in veliko truda.

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

 

X