Obnovitvena rehabilitacija

14-dnevno zdraviliško zdravljenje

Skupinska obnovitvena rehabilitacija (OR) v zdraviliščih je eden izmed najpomembnejših programov, ki ga na osnovi pogodbe z ZZZS organiziramo že več let. Je zdravstvena storitev, s katero vzdržujemo in ohranjamo psihofizične funkcije psoriatikov ter bolnikov s psoriatičnim artritisom. V programu gre za ukrepe, ki so lahko nadaljevanje ambulantne terapije ali bolnišničnega zdravljenja. 14-dnevno zdravljenje vključuje stalen zdravniški nadzor in terapevtske storitve.

Cilj programa je izboljšanje stanja kožnih sprememb in sklepnih obolenj bolnikov s psoriazo in psoriatičnim artritisom in tudi vseh drugih telesnih sposobnosti, potrebnih za opravljanje življenjskih aktivnosti. S termalno terapijo se ohranja psihofizično stanje bolnikov, prav tako se zmanjšajo psihosocialni problemi psoriatikov.

Z udeležbo v programu skupinske obnovitvene rehabilitacije bolniki zelo izboljšajo svoje zdravstveno stanje, saj so deležni številnih terapij (parafango, magnetoterapija, ročne masaže, interferenčni tokovi, tens, celične galvanske kopeli, ultrazvok), kar dokazujejo zdravstveni kartoni ob koncu obnovitvene rehabilitacije. Bolniki lažje prenašajo težave svoje bolezni v družbi s sebi enakimi, saj se bolezni ne sramujejo pokazati in razkriti (podporna skupina).

Lokacije OR, ki so na voljo, so Terme Olimia – Podčetrtek, Terme 3000 Moravci, Thermana Laško in Terme Krka Strunjan. Izpolnjevanje pogojev za koriščenje OR preveri tričlanska komisija dermatovenerologov iz UKC Maribor po pregledu celotne medicinske in druge dokumentacije. Člani, ki se želijo prijaviti na OR, pošljejo izpolnjeno prijavnico z zdravniškim izvidom – priporočilom zdravnika specialista dermatologa, ki ne sme biti starejši od treh mesecev.

X