Simptomi psoriaze lahko med drugim otežijo tudi spanec. To se odraža v daljšem času, ki mine preden uspemo zaspati, ali pa v pogostejšem prebujanju sredi noči. Pri nespečnosti je tudi v primeru utrujenosti težko zaspati in spanec je nato večkrat prekinjen, naslednji dan pa je prisotna utrujenost.

Sama nespečnost lahko traja različno dolgo. Stresne situacije povzročijo kratkotrajno, le nekaj dni trajajočo nespečnost, bolj travmatični dogodki pa povzročijo do tri tedne trajajočo nespečnost. Dlje trajajoča nespečnost pa je kronična. Med posledice, ki se lahko pojavijo pri pomanjkanju spanja spadajo stres, tesnoba in depresija. Takšno stanje ima seveda tudi vpliv na vse druge vidike življenja.

Za izboljšanje pogojev spanja lahko sprejmemo več ukrepov. Poskrbimo, da ima spalnica pravo temperaturo. Prostor, ki je manj topel je za veliko ljudi primernejši, zato naj bo soba hladna a ne mrzla. Če je mogoče, izklopimo vse vire luči. Soba naj bo čim bolj temna, saj svetloba znižuje nivo hormona melatonin, ki ima vpliv tudi na spodbujanje spanja. Postelja mora biti udobna s svežo in čisto posteljnino, ter naj ne bo prana s sredstvi, ki lahko dražijo kožo. Vzmetnica naj bo prilagojena telesni teži in višini ter naj nudi potrebno podporo. Za preprečevanje draženja kože zvečer uporabimo bombažni materiala in nanesemo primerna mazila.

Telo se lažje navadi na redni spanec, če se v posteljo odpravimo ob približno enakem času. Prav tako se lažje navadimo na vsakodnevni ritem, če se tudi zbudimo ob istem času. Za dober počitek se mora telo čez dan primerno razgibati. Znani so dobri učinki redne vadbe, še posebej na svežem zraku. Toda vadba naj ne bo izvedena tik pred spanjem, kar lahko spet oteži spanec.

Priporočljiv pristop k izboljšanju spanja je predvsem poskus zmanjševanja stresa in negativnih posledic na počutje. Za dober spanec se je potrebno sprostiti tako telesno kot mentalno, zato je tik pred spanjem priporočljivo izkoristiti nekaj trenutkov za sproščanje, meditacijo ali kakšno drugo tehniko za zmanjševanje stresa. Nadaljnje možnosti so tudi poslušanje pomirjevalne glasbe, branje knjige, pitje zeliščnih čajev ali toplega mleka. Izogibamo pa se kofeina in pitja prekomerne tekočine na splošno, saj to lahko povzroči potrebo po pogostejšem obisku stranišča, kar spet prekine spanec. Drugi dejavnik, ki se jih je najboljše odpovedati, še posebej tik pred spanjem, so alkohol, preveliki obroki hrane in cigarete. Ne samo da so ti dejavniki škodljivi za zdravje, ampak tudi poslabšajo simptome psoriaze.

V večini premerov pa se po določenem času, ko stres postopoma mine, prejšnji ritem spanja počasi ponovno vrne v prvotno stanje.

 

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

 

X