Koebnerjev fenomen oz. izomorfni odziv je pojav novih lokalnih simptomov psoriaze pri obstoječih bolnikih, in sicer na doslej še neprizadetem delu kože, ki je bila poškodovana. Ti simptomi se v povprečju pojavijo v enem do treh tednih po poškodbi. Značilnost simptomov Koebnerjevega fenomena je, da so pogosto v črtasti obliki oz. podobni obliki poškodbe.

S tem pojavom se je prvi ukvarjal nemški dermatolog Heinrich Koebner, po katerem je ta fenomen tudi poimenovan. Leta 1872 je Koebner opazil, da obstaja večja verjetnost pojava psoriaze na koži, ki je bila pred kratkim poškodovana iz vzrokov kot so živalski ugrizi, tetovaže, praske ali podobne poškodbe. Druge poškodbe, ki prav tako lahko povzročijo Koebnerjev fenomen so urezi pri britju, poškodbe z iglami, posledice drgnjenja, opekline ipd.

Koebnerjev fenomen se v povprečju pojavi pri enem od štirih bolnikov, možnost pojava pa je večja predvsem pri bolnikih, ki imajo psoriazo že od mladih let, ki so bili deležni več vrst zdravljenja ali bolniki, ki so pod večjim stresom. Prav tako je fenomen bolj pogost v zimskem kot v letnem času

Ta fenomen ni omejen le na kožo, saj imajo bolniki s psoriazo, ki si poškodujejo kost ali sklep, 30% večjo verjetnost, da se jim na tem mestu razvije psoriatični artritis.

Glede intenzivnosti samega pojava obstaja več nivojev odzivov na koži. Simptomi se lahko pojavijo le na osrednjem delu ali pa po celem območju poškodovanega dela. V nekaterih primerih ti simptomi tudi izginejo po dveh do treh tednih.

Če ste opazili, da ste morda dovzetni za Koebnerjev fenomen, se je toliko bolje izogibati poškodbam. V primeru, da je že prišlo do poškodbe in kožnih sprememb, pa se je dobro vzdržati praskanju in drugih škodljivih vplivov na kožo kot je prekomerno sončenje, kar povzroči opekline. Sicer pa se izbruhi Kobnerjevih fenomenov zdravijo isto kot ostali simptomi psoriaze.

 

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri:

 

X