Vedno več ljudi prisega na naraven način zdravljenja ali lajšanja simptomov, saj narava v sebi skriva nekatera zelo močna zdravila, na katera včasih pozabimo. Čudežnega recepta kako se spopasti z luskavico žal ni, obstaja pa več nasvetov, ki jih je včasih dobro preizkusiti, še posebej, če gre za naravne načine pomoči. Veliko pozitivnih informacij je od uporabnikov gline, ki so si z njeno pomočjo zelo pomagali, tudi pri luskavici. Najboljša lastnost gline je namreč, da resnično ne more škodovati, lahko nam le zelo pomaga saj je brez stranskih učinkov.

Glina je staro ljudsko zdravilo, ki nastaja več milijonov let in je ena izmed najbolj naravnih in preprostih receptov pri številnih težavah. Za zdravljenje se najpogosteje uporablja siva (bentonitna) glina, ki naj bi bila najprimernejša, saj jo najdemo v najgloblji plasti zemlje. Znana je kot naravni pripomoček pri lajšanju številnih težav s protivnetnim in antiseptičnim delovanjem, saj iz telesa veže nase strupene snovi in nečistoče, ki obremenjujejo naš organizem, jih s tem izloči iz telesa in pospešuje obnovo zdravih celic. Glina vsebuje tudi silicij, ki je zelo pomemben mineral in je pri luskavici zelo zaželen, saj pomaga pri obnavljanju vezi. Znana je kot ”inteligentna” snov, ki točno ve kaj mora delati v telesu. Usidra se na mestu, kjer so toksini, strupene snovi in zastala energija. Velikokrat se zgodi, da glina poišče in najde bolezni in toksine v telesu, ki so tako skriti, da zanje niti ne vemo. »Nek gospod je imel luskavico, zato je pil glino in se z njo mazal. Po štirih ali petih dneh pa je začutil vročino, opotekal se je, bil je zelo žejen in brez moči. Ko je šel k zdravnici, mu je izmerila vrednost sladkorja 12; kdo ve kako dolgo je že imel sladkorno in kako dolgo bi trajalo, preden bi mu jo odkrili in jo začeli zdraviti. Nek drug gospod pa je imel po štirih dneh pitja gline napad žolča, nakar mu je zdravnik odkril žolčne kamne.« Treba je vedeti tudi, da glina lahko ojača ali oslabi delovanje zdravil, prav zaradi njene sposobnosti vpijanja. Večja pozornost velja v primeru predpisanih zdravil za visok krvni pritisk, ščitnico, bolezni srca, itd. saj obstaja verjetnost, da se glina ne bo skladala z vsemi farmacevtskimi zdravili. Zato se pred vsako uporabo gline pogovorite tudi s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Uporablja se jo lahko toplo ali hladno, odvisno od namena uporabe. Lahko jo uporabljamo za pitje ali kot oblogo telesa. Z glineno terapijo je dobro začeti z luno – polno ali prazno, zaradi še večjega učinka. Glina v našem telesu vzpodbudi in zbudi zastalo energijo in jo nase privlači kot magnet. Tako telo očisti energij, pomaga pri pretoku novih, svežih energij in tako omogoči telesu in organom, da vzpostavi energetsko ravnovesje.
Pitje glinenega napitka: S pitjem gline se naše telo očisti in razstrupi na naraven način. Za strupe, ki se v našem telesu nabirajo vsa ta leta je pomembno, da se jih znebimo, saj se kažejo na koži kot stanje notranjega neravnovesja. Glineni napitek pripravimo zelo enostavno. Eno žličko (naj bo lesena ali plastična!) gline damo v keramično ali stekleno posodico oz. skodelico ali kozarec in prelijemo z 2 dl vode, premešamo in pustimo čez noč. Naslednje jutro na tešče spijemo glineno vodo, glino na dnu pa pustimo. V primeru zdravil, glineno vodo prestavimo na večerne ure. V primeru luskavice izvajamo glineno terapijo 3 mesece, saj glede na to, da glina deluje na dejanski vzrok bolezni, ne moremo in ne smemo pričakovati takojšnjega učinka (trikrat po 21 dni z vmesnim 7 dnevnim premorom). Pri luskavici je priporočljiva notranja in zunanja uporaba gline, torej polaganje glinenih oblog na jetra in pitje glinenega napitka. Za večji učinek je priporočeno tudi dvakrat tedensko uporabljati razstrupljevalne kopeli za noge, saj je znano, da se na stopalih zadržujejo energijske in refleksne poti celotnega telesa.
Glinene obloge in kopeli: V primeru luskavice, po nanosu gline na kožo, se skoraj takoj začuti olajšanje srbečice na mestih žarišč. Glina prodre in deluje globoko v kožo ter nase navleče vse strupe in nečistoče. Glinene obloge debeline do 2 cm polagamo na prizadete dele telesa in pustimo delovati eno uro. Obloge izvajamo vsak dan v obdobju treh mesecev. Po odstranitvi oblog je obvezna nega kože s kvalitetnim mazilom ali rastlinskim oljem. Glinene obloge so zelo primerne tudi za bolečine v sklepih, kot so revma, bolečine v sklepih in kosteh, poškodbe, bolečine v hrbtenici ipd. Pri revmatskih obolenjih so priporočljivi topli glineni obkladki, pri drugih poškodbah pa hladni. Polaganje glinenih oblog na obolelo mesto namreč deluje izjemno sproščujoče in zdravilno. Uporabimo jo lahko tudi za nego obraza saj pomirja razdraženo kožo in, ko odstranimo glineno masko iz obraza s tem odstranimo tudi vse alergene, ki nastanejo zaradi uporabe umetnih sestavin, prisotnih v kozmetičnih preparatih. V primeru, ko gline ne moremo piti ali si ne delamo glinenih oblog, si lahko pripravimo glineno kopel za stopala. V 2 litra vode stresemo pest gline in namakamo noge 15 minut vsak dan.
Gospod Janez Ferjuc iz Gmajnice pri Komendi koplje glino že štirideset let, pije in prodaja pa jo že več kot dvajset let. Nekoč mu je dejal znan slovenski duhovnik in zdravilec, ki je pri njem našel najboljšo zdravilno glino v Sloveniji, Pater Ašič, da ”kar z glino pozdraviš, pozdraviš za večno”. Ljudem, ki neprestano tudi kličejo gospoda Ferjuca, vedno priporoči v branje knjigo Glina zdravi, v kateri je zdravljenje z glino podrobneje predstavljeno.

Viri:

X