Psoriaza pri otrocih in mladostnikih 2

Otroštvo, mladost, sploh najstniška leta so za nekatere posameznike težka že samo po sebi. Če se mora v tem obdobju soočiti še s psoriazo, jim to lahko pošteno načne samozavest. Pojav psoriaze lahko vpliva na vsakodnevne dejavnosti posameznika in potek njegovega življenja (Bošnjak, 2015).  Psoriaza ne izbira glede na leta ali spol. Z njo so soočajo tako otroci kot tudi starejši. V večini se razvije med 15. in 35. letom, lahko tudi prej ali kasneje (About psoriasis and psoriatic arthritis in children, 2019). Zato je zelo pomembno, da imajo mladi pri soočanju s to boleznijo na voljo podporo staršev, prijeteljev in zdravstvenega, strokovnega osebja. Zdravljenje pri otrocih je enako kot pri odraslih, pri čemer je količina zdravil in število terapij prilagojena starosti (Holland, 2017). Četudi se pri vašem otroku diagnosticira psoriaza, to še ne pomeni, da bo to vplivalo na njegovo življenje popolnoma sedaj ali v prihodnosti. Lahko da gre le za male zaplake, ki ne bodo ključno vplivale na njegov način življenja (Children with psoriasis, 2019).

Za otroke oziroma mladostnike  pojav psoriaze lahko povzroči zaskrbljenost in strah. Tisti, ki imajo velike zaplate suhe kože, ki se jim pojavi na občutljivih mestih, kot je na obrazu ali okoli genitalij, jim to lahko pozroča zadrego. Kljub temu, da je lahko izbruh bolezni v majhnem obsegu, lahko mladi v tem času občutijo sram, ki pa močno vpliva na njihovo samopodobo.  Če so ob vsem tem soočeni še z neprimernimi zbadljivkami njihovih vrstnikov oziroma okolice, se lahko pojavi  občutek izolacije, kasneje tudi depresije. Neznanje o bolezni povzroči največ škode. Zato se je potrebno z otrokom pogovarjati o njegovih občutkih glede bolezni in pridobiti njegovo zaupanje, da bodo odrasli poskrbeli za njegovo dobro (Holland, 2017).

Pomembno je, da otroku razložite njegovo bolezen. Mogoče celo o tem informirate učitelje v šoli. Ko je otrok malo starejši mu ponudite nasvete kot so: ne odpoveduj se stvarem, ki jih imaš rad (kot je naprimer šport), bodi pozitiven, ne jemlji reakcij ljudi osebno-so verjetno posledica neznanja in strahu, raziskuj in širi si obzorja, spoznaj svoje bolezensko stanje (Children with psoriasis, 2019). Poskrbite, da bo vaš otrok dovolj fizično aktiven, imel kvaliteten spanec in se bo prehranjeval pravilno. S tem si bo krepil in ohranjal zdrav imunski sistem ter zmanjšal možnost poslabšanja bolezenskega stanja (Holland, 2017).

V najstniškem obdobju se začnejo tudi prva razmerja. Odnosi so lahko težki, nekateri težko vstopajo v odnose, ker se počutijo nesamozavestni. Spodbujajte jih, naj imajo več notranjega zaupanja in naj delajo na svojem samospoštovanju, da bodo lahko bolj samozavestni. Spodbujajte jih, da se pogovarjajo s svojimi prijatelji in drugimi, poučijo naj jih o tem stanju, da to ni nalezljivo, da je lahko predvsem genetsko in da gre v resnici samo za prekomerno proizvajanje kožnih celic. Informiranje, izobraženje drugih je najpomembnejše, saj se s tem lahko izognemu stigmatizaciji, ustrahovanju in socialni izolaciji (Children with psoriasis, 2019).Starejši ko postajajo, večja možnost obstaja, da se bodo s svojimi težavami obrnili na vrstnike in ne več na vas. To je čisto vredu, saj je za njih pomembno, da so v stiku z vrstniki in se počutijo kot del skupine (Miller, 2016).

Poskušajte otroka spodbuditi, da se počuti pozitivno in se osredotoči na svoje dobre lastnosti namesto na svojo kožo, stopnjo stresa poskušajte zmanjšati na minimum, skupaj z otroci poskusite ugotoviti, kateri so sprožilni dejavniki in se jim izogibajte (Children with psoriasis, 2019). Bodi tu za svoje otroke.

Viri:

1.About psoriasis and psoriatic arthritis in children. Dostopno na internetnem naslovu: https://www.psoriasis.org/parents/about-psoriasis (citirano 6.2.2019).
2.Kimberly Holland: Understanding psoriasis in children: symptoms, treatments, and more, 25.10.2017. Dostopno na internetnem naslovu: https://www.healthline.com/health/psoriasis/psoriasis-in-children (citirano 6.2.2019).
3.Kelli Miller: When your child has psoriasis, 19.7.2016. Dostopno na internetnem naslovu: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/features/child-psoriasis#3 (citirano 6.2.2019).
4.Dragica Bošnjak: Luskavica ni nalezljiva, a mnoge pahne v izolacijo, 10.10.2015. Dostopno na internetnem naslovu: https://www.delo.si/znanje/znanost/luskavica-ni-nalezljiva-a-mnoge-pahne-v-izolacijo.html (citirano 6.2.2019).
5.Children with psoriasis. Dostopno na internetnem naslovu: http://www.papaa.org/children/children-psoriasis (citirano 6.2.2019).

 

X