Katera sredstva za barvanje las priporočate pri bolnikih z luskavico v lasišču?

Poznamo 5 osnovnih metod barvanja las:

  1. Začasna obarvanost las
  2. Kovinske barve za barvanje las
  3. Naravne barve za barvanje las
  4. Delno obstojne barve za barvanje las
  5. Trajno obstojne barve za barvanje las

Ad 1

Barve za začasno obarvanost las se nahajajo v obliki sprejev, gelov ali pen. Imajo veliko molekulsko maso, zato ostajajo zunaj lasu na lasni kutikuli. Kutikula ali zunanja plast lasu izgleda kot smrekov storž, celice se prekrivajo in delajo zašcito spodaj ležecemu lasnemu korteksu in centralni meduli oz. sredici. Te barve se s prvim pranjem odstranijo. Umažejo lahko tudi obleko in perilo.

Ad2

Kovinske ali metalne barve za lase predstavljata svinčev acetat in srebrov nitrat. Najpogosteje se nahajajo v obliki vodne raztopine svinčevega acetata in glicerina z dodatkom žvepla. Raztopina se nanaša na lase dnevno in postopno se doseže rjava in črna obarvanost sivih las. Lasje sicer izgubijo lesk in imajo vonj po žveplu.

Ad3

Najbolj znana naravna barva že iz časov Kleopatre je kana. Prekrije tudi sive lase. Pri nekaterih ljudeh je možna alergija na sestavine v teh rastlinskih preparatih.

Ad4

Delno obstojne barve za lase imajo nizko molekularno težo in so sposobne prehajati skozi lasno kutikulo v sam las, vendar se predvsem s pranjem iz las tudi znova odstranjujejo. Ne vsebujejo hidrogen peroksida, zato z njimi ne moremo odtenka las posvetliti. Obstojne so nekaj tednov.

Ad 5

Trajno obstojne barve na laseh vključujejo beljenje las s hidrogen peroksidom, s čimer odstranimo iz las lasten pigment oz. melanin. Ta proces lahko pospešimo z dodatkom kemikalij, kot sta amonijev in kalijev persulfat. S tem postopkom se uniči precej lasnega keratina. Postopku beljenja sledi dodajanje nove umetne barve, ki vsebujejo kemične sestavine kot so para-fenilendiamin ali para-toluendiamin. Pri omenjeni obliki barvanja las je le-ta obarvan trajno, barva iz notranjosti lasu ne uhaja več.

Omenjeni postopek je najbolj agresiven in vse omenjene kemikalije lahko dražijo in poškodujejo samo lasišče. Ta postopek je zato za bolno lasišče neprimeren. Možen je pojav alergije, predvsem na para-fenilendiamin in podobne sestavine.

Pri psoriatikih z bolnim lasišcem agresivne postopke z uporabo hidrogen peroksida, amonijevih spojin, para-fenilendiamina in podobnih odsvetujem. Bolje je, da se odločite za naravne barve, npr. kano.

.

X