psor_info_za_internet.png

www.psorinfo.com je ena boljših spletnih strani, ki na dokaj nazoren in poljuden način predstavlja psoriazo. Namenjena je prvenstveno bolnikom z luskavico  in zdravnikom. Prvotno je bila postavljena v angleškem jeziku. Internacionalni verziji so sčasoma dodajali prevode v številne svetovne jezike. Sedaj jih je že skupaj 19, vključno s slovenščino, ki so jo dodali meseca oktobra letos. Spletno stran sponzorira  multinacionalna farmacevtska družba LEO Pharma s sedežem na Danskem. Slovenski prevod je nastal v sodelovanju omenjene firme s podjetjem Pharmagan iz Kranja. Spletna stran je zajeten projekt in predstavlja eno boljših  postavitev. Slovenski  prevod pa omogoča širšo dostopnost vsem bolnikom. Jezik je razumljiv in tudi spletna navigacija ponuja enostavno sprehajanje po celotni vsebini.Vsem članom jo toplo priporočamo 

1.stran_platnic_15.2.2009.jpgPriročniku UPANJE OBSTAJA na pot

Z velikim veseljem sem prebral priročnik z naslovom Upanje obstaja, ki ga je zasnoval in oblikoval Franc Jamnik. Knjiga je zasnovana kot informativni priročnik o luskavici in predstavlja dokaj celovit pregled o vzrokih, oblikah, poteku in zdravljenju luskavice. Urednik je na svojevrsten način, s pomočjo sodobnih komunikacijskih možnosti, poskušal odgovoriti na številna vprašanja, ki si jih zastavljajo bolniki s to kronično boleznijo. Verodostojni viri, strnjeno besedilo in lastne izkušnje, ki jih je pridobil kot bolnik z luskavico, predstavljajo pomembno osvežitev na področju poljudne literature namenjene bolnikom z luskavico.

Zadnja knjižica, ki je bila namenjena seznanitvi bolnikov z značilnostmi luskavice, je izšla pred desetimi leti izpod peresa prim. Jožeta Arzenška s sodelavci. Knjižica je bila med bolniki odlično sprejeta, a je že pred časom pošla. Omenjeno dejstvo, nova spoznanja o vzrokih za nastanek bolezni in številne novosti na področju zdravljenja, so spodbudili avtorja, da je napisal sodoben priročnik za bolnike z luskavico. Priročnik je napisan v razumljivem jeziku, za lažje razumevanje medicinskega izrazoslovja pa je dodan slovar izrazov, ki bralcu brez medicinske izobrazbe omogoča razumeti nekatere strokovne izraze, uporabljene za razlago vzrokov, značilnosti in zdravljenja luskavice. Veliko vrednost daje priročniku še neobjavljena avtorjeva Raziskava o luskavici med člani Društva psoriatikov Slovenije. Izsledki omenjene raziskave bodo pripomogli k izboljšanemu pristopu in načrtovanju zdravljenja bolnikov z luskavico. Priročnik vsebuje tudi testni vprašalnik o značilnostih luskavice, ki je namenjen samo-preverjanju znanja. Bralec, ki je priročnik prebral, lahko na večino vprašanj odgovori brez težav, pri težjih pa si lahko pomaga z odgovori, ki so navedeni na koncu priročnika. Priročnik je namenjen širšemu krogu bralcev, še posebej pa bo dobrodošel za vse bolnike z luskavico ter njihove svojce, saj jim bo pomagal odgovoriti na marsikatero vprašanje, na katerega do sedaj zaradi najrazličnejših vzrokov še niso dobili odgovora.

asist. mag. Pij B. Marko,
dr. med., spec. dermatovenerologije

.

X